Echtscheidingsconvenant

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst. Bij een echtscheiding moet je afspraken met je aanstaande ex-partner maken. Deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Als het echtscheidingsconvenant volledig is afgerond kan worden ingediend bij de Rechtbank.

Wanneer een echtscheidingsconvenant

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap. En hebben jullie minderjarige kinderen. Dan moet je voor je scheiding naar de Rechtbank en is het opstellen van een echtscheidingsconvenant noodzakelijk. Bij samenwoners is het opstellen van een scheidingsconvenant niet verplicht. Maar wel verstandig om jullie afspraken over de verdeling van eigendommen vast te leggen. Dit kan een hoop narigheid voor de toekomst voorkomen. Lees meer over samenwoners.

Wat staat in een echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant staan de “zakelijke” afspraken omtrent jullie scheiding. Bijvoorbeeld, over eventuele partneralimentatie, de (koop)woning, de boedelverdeling en het pensioen. Maar ook de verdeling van de betaal- en spaarrekeningen, levensverzekeringen, lijfrente polissen, auto en dergelijke. Indien er schulden zijn, worden deze afspraken over de verdeling ook opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Daarnaast worden fiscale afspraken en mogelijke aanspraak op een erfenis vastgelegd.

Kinderen

Hebben jullie samen minderjarige kinderen. Dan moet je ook een ouderschapsplan opstellen. In een ouderschapsplan staan de afspraken over bijvoorbeeld de omgangsregeling, de verzorging en opvoeding van de kinderen, de kinderalimentatie en dergelijke. Lees meer over het ouderschapsplan.

Waarom een echtscheidingsconvenant

Het echtscheidingsconvenant vormt de basis voor je nieuwe toekomst. Vooral daarom is het belangrijk goed na te denken over (de gevolgen van) jullie afspraken. Als jullie mediator denken we mee in mogelijke oplossingsrichtingen en gevolgen van jullie wensen om te komen tot zo goed mogelijke toekomstgerichte afspraken. Mede hierdoor zorgen we voor een stuk rust en overzicht al tijdens het scheidingsproces.

Wie stelt het echtscheidingsconvenant op

Op basis van jullie gemaakte afspraken tijdens de mediation stelt de mediator het echtscheidingsconvenant op.  Onze “vaste advocaat” controleert of jullie afspraken juridisch juist zijn vastgelegd. Je hebt de zekerheid dat het juridisch klopt. Gegarandeerd.

Rechter

Jullie zijn akkoord met het echtscheidingsconvenant. Na ondertekening zal hiervan zal er een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding worden ingediend bij de Rechtbank. De Rechtbank zal daarna de echtscheidingsbeschikking afgeven. Hiermee worden jullie afspraken afdwingbaar mocht één van jullie zich niet aan de afspraken houden.

Tenslotte

In de Mediation Company hebben we een uitgebreid netwerk aan samenwerkingspartners beschikbaar. Op het gebied van financiële planning en inzicht in hypotheekmogelijkheden, al tijdens de echtscheiding. Werken we samen met Erik Gritter van de Financiële inloopzaak. Zo kunnen we verassingen van (on)mogelijkheden zoveel mogelijk voorkomen. Daarnaast werken we samen met Johan Stotijn van Stotijn Notariaat voor bijvoorbeeld het passeren van de akte van verdeling, hypotheekakte. En bijvoorbeeld voor advies op het gebied van (aanpassen)testamenten. Maar ook op fiscaal gebied en pensioenen hebben we deskundige partners.  Meer lezen? 

Meer informatie?

GRATIS EN VRIJBLIJVENDE KENNISMAKING OF STEL JE VRAAG.

Zo goed mogelijk uit elkaar, het kan in 6 tot 12 weken

 

Comments are closed.