wat kost scheiden?

Wat kost een echtscheiding?

Een van de irritantste antwoorden op de vraag wat iets precies kost is: “Dat hang ervan af.” Het is zo irritant omdat je nu eenmaal gewoon wilt weten wat iets kost. Helaas geef ik dit irritante antwoord zelf ook regelmatig op de vraag wat een scheiding nu precies kost. Want het hangt echt van veel factoren af. Ik kan wel zeggen wat een scheiding minimaal kost, en dat is € 59,- per persoon. Exclusief bijkomende kosten zoals die verderop in het artikel worden vermeld.

Hieronder leg ik je uit wat er allemaal komt kijken bij de berekening van de kosten van een scheiding, hoe we die zo goedkoop mogelijk kunnen houden en welke financiële voordelen er allemaal te halen zijn.

Kosten mediator

Voorheen werkten we met een uurloon. Daar zijn we van afgestapt, omdat het voor iedereen veel prettiger is om een offerte te krijgen en meteen te weten waar je op moet rekenen. Dus tegenwoordig maken we met mensen aan tafel een vaste prijsafspraak. Dat doen we door de hele situatie eerst in te schatten: ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd of in gemeenschap van goederen? Moet er een ouderschapsplan worden gemaakt, moet er een verzoek worden gedaan richting de rechtbank, dat soort dingen. Zo weet je waar je aan toe bent. En kom je achteraf niet voor extra kosten te staan.

Tegemoetkoming in de kosten van een scheiding

In dat eerste gesprek vragen we de mensen ook altijd naar hun verzamelinkomen van de afgelopen twee jaar. Dat doen we omdat we aangesloten zijn bij de Raad voor Rechtsbijstand, waardoor we voor wie een lager inkomen heeft een tegemoetkoming in de kosten kunnen aanvragen. En die tegemoetkoming kan behoorlijk oplopen.

Mensen die in aanmerking komen voor deze toevoeging, betalen alleen een bijdrage in de kosten van een scheiding. ‘Toevoeging’ is trouwens de officiële benaming die gebruikt wordt door de Raad. Ik noem het voor de duidelijkheid vaak een tegemoetkoming. Deze bijdrage wordt dus berekend aan de hand van je verzamelinkomen van twee jaar terug en is € 59,- of € 117,- per persoon.

Naast inkomen wordt er gekeken naar je eigen vermogen. Het vrijgestelde bedrag in het peiljaar 2021 is per persoon € 31.340.- 

Verzoek tot peiljaarverlegging

Het toetsingsjaar voor de tegemoetkoming is je verzamelinkomen van twee jaar geleden. Maar stel dat je twee jaar geleden nog flink verdiende, en dat loon is gedeeltelijk of geheel weggevallen, dan kun je zelf een formulier invullen voor een verzoek tot peiljaarverlegging. Soms kun je dan alsnog in aanmerking komen.

Alleenstaand voor de Raad voor Rechtsbijstand

De tegemoetkoming wordt dus per persoon berekend. Dat komt omdat de Raad voor Rechtsbijstand je meteen als alleenstaand beschouwt zodra je de scheiding in gang zet. Dat betekent ook dat je per persoon de tegemoetkoming kunt aanvragen.

Wanneer je meer dan € 42.400,- verdient, kom je niet in aanmerking voor de tegemoetkoming. Maar verdien je tussen de € 42.400,- en € 29.601,-, dan is je eigen bijdrage voor de kosten van een scheiding nog maar € 117,-. Verdien je minder dan € 29.600,-, dan is je eigen bijdrage slechts € 59,-. (Uitgaande van inwonende minderjarige kind(eren)

Ook hierbij wordt gekeken naar het verzamelinkomen. Dat is je inkomen min bijvoorbeeld de aftrekpost hypotheekrente. Dit verzamelinkomen staat op de inkomstenbelasting.

Adder onder het gras

Er zit wel een addertje onder het gras: na afloop van de scheiding wordt er gekeken of er ook financieel resultaat uit de scheiding is behaald. Met dit financiële resultaat wordt bijvoorbeeld de overwaarde op een huis bedoeld. Dat wordt altijd achteraf bekeken. Is er sprake van financieel resultaat uit de echtscheiding, dan kan de Raad voor Rechtsbijstand de toevoeging weer intrekken en wordt het bedrag voor de scheiding alsnog in rekening gebracht.

Financieel resultaat na de scheiding

Financieel resultaat kan het winnen van de Lotto zijn, maar ook een spaarrekening, een beleggingsrekening, en zoals gezegd de overwaarde op een huis. Het heffingsvrije bedrag is € 15.873,50 Alles daarboven wordt meegerekend als financieel resultaat. Wat geen financieel resultaat is, is een hoog inkomen dat het afgelopen jaar gegenereerd werd, of de verdeling van zaken als auto(‘s), een caravan, of iets dergelijks. Er wordt immers gekeken naar het loon van twee jaar geleden.

Natuurlijk zoeken we dit van tevoren goed voor je uit. We laten je weten of er een kans is dat de toevoeging achteraf kan worden ingetrokken en welke financiële gevolgen dat kan hebben. Dit leggen we ook vast in de bevestigingsmail.

Tegemoetkoming niet alleen bij scheiding

Niet alleen mensen die scheiden komen in aanmerking voor deze toevoeging. Ook als je een eenoudergezin bent en afspraken wilt maken over een nieuw ouderschapsplan, of als een omgangsregeling aangepast moet worden. Dus ook als je na je scheiding een mediator nodig hebt op het gebied van personen- en familierecht, heb je recht op deze toevoeging als je aan de inkomensgrenzen voldoet.

Wat moet ik doen om deze tegemoetkoming te krijgen?

Nou, niet zoveel eigenlijk. Het meeste werk doen wij voor je. Het is belangrijk dat je je verzamelinkomen meeneemt als je bij ons op gesprek komt. Wij kunnen dit inkomen meteen toetsen en de tegemoetkoming aanvragen. Houd er rekening mee dat de Raad voor Rechtsbijstand uiteindelijk beslist en dat geeft – vooral als je dicht bij de inkomensgrens zit – geen 100% zekerheid.

Zijn dat dan de enige kosten van een scheiding?

Nou, niet helemaal, maar wel bijna. Want naast de kosten voor mediation zijn er nog de kosten van de rechtbank, oftewel de griffiekosten. Normaal zijn die € 157,- per persoon, maar als je recht op toevoeging hebt, betaal je maar € 43,-.

Daarnaast zijn er nog wat verborgen kosten, zoals het aanvragen van een uittreksel van je huwelijksakte en eventueel geboorteaktes van je kinderen. Deze laatste (de uittreksels) mogen niet ouder zijn dan drie maanden. Deze kosten zijn ongeveer € 15,40 per uittreksel.

Kan ik de tegemoetkoming ook zelf aanvragen? Dus zonder mediator?

Nee. Alleen geregistreerde mediators met een accreditatie voor familiezaken, aangesloten bij het MfN, kunnen op het gebied van personen en familie een toevoeging aanvragen. Alle andere mediators niet. Nog een voordeel van het inschakelen van Mediation Company: wij regelen alles voor je. Een scheiding is al gedoe genoeg. De rest nemen we je graag uit handen. Dat betekent dat we zorgen dat de aanvraag naar de rechtbank gaat, dat de scheiding wordt ingeschreven in het register van de burgerlijke stand, we vragen de toevoegingen voor je aan en sturen zelf de factuur naar de Raad voor Rechtsbijstand.

Bijzonder ingewikkeld allemaal, zeg!

Dat vinden wij ook. Daarom krijg je van ons zo veel mogelijk duidelijkheid in het intakegesprek. Je krijgt op een lijstje wat je kunt verwachten qua kosten en wat je zelf moet regelen. Zo vergeet je niks. Daarnaast zorgen wij voor de rest. En wil je eerst meer weten? het allereerste gesprek is niet alleen gratis, maar ook vrijblijvend. Zo kun je zelf bepalen of je met ons in zee wilt, of niet.

Wat te doen bij een scheiding?

Neem gerust even vrijblijvend contact op. Samen met samenwerkingspartner Gert Oostra van administratiekantoor Oostra&partners kijken we waar je allemaal recht op hebt en welke financiële voordelen er voor je te halen zijn. 

 

Comments are closed.