Verdriet bij scheiden

Een enorme tweestrijd. Steeds vaker ervaar je problemen in je huwelijk. Wanneer is de maat vol? Wanneer is er dat moment dat je zegt ‘We stoppen ermee”? Dit is echt een gruwelijk dilemma waarbij zelfs niet kiezen direct ook een keuze is. 

Een scheiding hakt erin

Je hebt het gevoel dat je in rondjes loopt. Je blijft wikken en wegen. Het kan je letterlijk radeloos maken, want niet alleen ben je bang voor de emotionele kant, bijvoorbeeld omdat jullie kinderen hebben. Ook de financiële en praktische kant van het uit elkaar gaan kan als doemscenario overweldigend zijn. Scheiden is vaak een slopende fase in menig leven. Je hebt zoveel vragen… want alles lijkt ineens onzeker. 

Vol emoties en toch rationeel nadenken

Scheiden. Of toch nog niet. Emoties en ratio, ze staan elkaar meestal vreselijk in de weg. Emotioneel zit je soms in een achtbaan en nuchter nadenken in die achtbaan is soms heel erg moeilijk. Een goede vriend of vriendin, een collega vertrouw je misschien wel jouw dilemma toe. Het lucht misschien even op maar that’s it. Of je twijfel wordt alleen nog maar groter.

Scheidingsmediator: gespreksstof op verjaardagsfeestjes

Als mensen – bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje – aan mij vragen naar mijn werk als scheidingsmediator, dan krijg ik heel vaak van die drama-verhalen te horen. Het gaat dan over vechtscheidingen, over mensen die elkaar vroeger de liefde verklaarden en elkaar nu naar het leven staan. Veel mensen kennen ook wel zo’n situatie. Wat een leed, wat een verdriet en wat een traumatische gebeurtenis, helemaal als er ook nog kinderen in het spel zijn. Traumatisch is het in de eerste plaats voor de kinderen, maar vergis je niet, ook voor de ouders. 

Niemand wil dit

Ik ben ervan overtuigd dat niemand dit wil. Niemand is met deze verwachting het huwelijk ingegaan. Maar als de situatie waarin je nu zit zo uitzichtloos is, als je hoofd zo vol tumult zit, dan wordt goed uit elkaar gaan wel lastig. Dat is het sowieso, want wanneer heb je genoeg redenen om bij elkaar te blijven of om juist te scheiden? Niemand die op deze vraag precies het juiste antwoord weet. 

Bij echtscheidingen is geen situatie gelijk

Scheiden is gewoon ronduit groot verdriet. En geen situatie is ook gelijk. Er zijn echtparen die het met elkaar eens zijn dat ze gaan scheiden. Maar soms wil de een het wel en de ander het niet. Maar wat wel vaak zo is, is dat er al langere tijd iets wezenlijks niet goed zit. En vaak voel je dat ook wel allebei. En dan heb ik het niet over de tube tandpasta die je open op de wastafel laat liggen. Nee, de liefde is weg, je hebt vaak ruzie of je merkt zelfs dat je verliefd kunt worden op een ander. Of zelfs al bent. Of er is iets anders aan de hand. Het kan veel zijn. 

Vasthouden wat je los wilt laten

Ik ben geen relatietherapeut. Maar als het zo duidelijk is dat jullie een leven met elkaar echt niet meer zien zitten, ga dan goed uit elkaar. Jouw leven, jullie leven, het leven van jullie kinderen is te kostbaar. Goed uit elkaar gaan is in alle opzichten beter. Echt. In alle opzichten. En voor iedereen. Het kan ook echt. Als je bereid bent om nog even vast te houden wat je nu het liefst wilt loslaten dan levert je dat heel veel op. 

Pas op voor een vechtscheiding

Een scheiding die bevochten is door advocaten kent vooral verliezers. Zo’n scheiding kent in mijn optiek alleen maar nadelen. Ook hier weer in de eerste plaats voor de kinderen. Denk aan grote loyaliteitsconflicten met soms ernstige gevolgen voor de rest van hun leven. Maar ook levert een vechtscheiding het hele gezin stress op. Het is een geldverslindend drama dat uiteindelijk veel schade oplevert. Behalve bij het advocatenkantoor. Voor een advocaat is een vechtscheiding een lucratieve business. 

Scheidingsmediation: je kunt altijd kiezen voor het beste

Als je bereid bent om in gesprek te gaan, hoe moeilijk je dat nu ook vindt, dan heb je de oplossing al voor de helft binnen. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen al voor deze weg. Scheidingsmediation biedt veel voordelen

Scheiden is vaak een emotionele gebeurtenis die er stevig in hakt. Maar een traject via scheidingsmediation verzacht vaak wel de schade voor jullie en jullie kinderen. Dat is echt onze ervaring. Een scheiding via ons mediationtraject gaat vaak ook sneller dan via een gerechtelijke procedure. Bovendien is het op korte termijn een stuk goedkoper. We bespreken met jullie samen de valkuilen die er zijn. Zo voorkom je keuzes die pas jaren later heel vervelend voor je uitpakken. Beslissingen die je liever bewust had genomen. Zo kun je bijvoorbeeld in gezamenlijkheid makkelijker in aanmerking komen voor bepaalde toeslagen. Ook kun je duurzamere afspraken maken waardoor je je leven na de scheiding vaak een stuk sneller en makkelijker weer op de rit hebt. Ook financieel.

Wil je hier eens over praten?

Wil je na het lezen van dit artikel hier eens over doorpraten? Neem gerust contact op. Dat gesprek is uiteraard vrijblijvend en vertrouwelijk.

 

Comments are closed.