Vakantie? Regel je toestemmingsformulieren

Toestemmingsformulieren gescheiden ouders

Toestemmingsformulieren: Marechaussee ziet er streng op toe!

Toestemmingsformulieren: in de media heeft dit onderwerp al flink wat aandacht gekregen en dat is niet zomaar. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft er een harde waarschuwing over gegeven: heb je ze als gescheiden ouder niet bij je dan gaat je vakantie niet door. Dat gaat met name om mensen die alleen reizen met minderjarige kinderen. Hier geeft de Marechaussee informatie over reizen met kinderen.

Internationale kinderontvoeringen

Veel gescheiden mensen willen in het vliegtuig stappen met hun minderjarige kinderen maar  hebben zo’n toestemmingsformulier niet bij zich. Worden ze gecontroleerd, dan kunnen ze het vliegtuig uitzwaaien, want ze mogen niet mee. Het feest gaat niet door. Dit heeft te maken met de internationale kinderontvoeringen. In het afgelopen jaar zijn 292 kinderen ontvoerd. Dat zijn 63 kinderen meer dan in het jaar daarvoor. Dat komt voor een deel doordat we steeds meer gemengde huwelijken hebben als gevolg van de globalisering. De kinderen worden dan meegenomen zonder dat de andere gezaghebbende ouder daar toestemming voor heeft gegeven.

De grens over

Dus wie de landgrenzen over wil, of dat nu per auto of vliegtuig is, moet per kind een toestemmingsformulier kunnen tonen. Nogmaals: per kind dus. Daarin staat dan dat de andere gezaghebbende ouder toestemming heeft verleend. Dit toestemmingsformulier is hier te downloaden.

Dit is wettelijk geregeld en het wordt daarom niet apart geregeld in het ouderschapsplan. Toch wijs ik ouders er altijd op dat ze hier goed aan moeten denken. Het is wel triest als je op Schiphol staat en je komt er daar achter dat je niet mag vertrekken.

De feiten

Turkije staat als het gaat om kindontvoeringen op de eerste plaats en België op de tweede plaats. Daarna komen Polen, Duitsland en Spanje. In 78% van de gevallen is het de moeder die ontvoert. En in 2% de opa en oma. In 20% van de gevallen is het de vader.

Kopie paspoort of ID van je ex

Je hebt ook een kopie paspoort of identiteitskaart nodig van de andere niet mee-reizende gezaghebbende ouder. Het toestemmingsformulier moet ook ondertekend worden door de gezaghebbende ouder die niet meereist. En als je het helemaal goed wilt doen, dan heb je ook nog een recent internationaal uittreksel uit de Basisregistratie Personen bij je. Van het kind en de ouder inclusief de gezagsgegevens. Dat kun je bij de gemeente aanvragen.

Ook als je alleen het ouderlijk gezag hebt

Er zijn ook ouders die alleen het ouderlijk gezag hebben. Zij hebben geen toestemming van de andere ouder nodig. Maar als zij worden aangehouden, dan moeten ook zij kunnen bewijzen dat ze alleen het ouderlijk gezag hebben. Kunnen ze dat niet, dan gaat ook de reis niet door.

Op Schiphol wordt hier steeds strenger op gecontroleerd, dat heeft de Marechaussee ook aangekondigd. Dit geldt ook voor opa’s en oma’s die bijvoorbeeld met hun kleinkinderen op vakantie gaan. Ook zij hebben van beide gezaghebbende ouders dit toestemmingsformulier nodig.

Wil je ex-partner niet meewerken?

Als jouw ex er niet aan wil meewerken, dan moet je naar de rechtbank voor vervangende toestemming. Dit is natuurlijk wel een probleem als een van de ouders vreest voor een kinderontvoering. De rechter kijkt dan naar de belangen van het kind en beoordeelt of de toestemming terecht is geweigerd. Maar goed, zover hoeft het natuurlijk niet te komen.

Hier lees je het artikel Toestemming voor vertrek op RTL Nieuws en hier het artikel in De Telegraaf over kinderontvoeringen.

Comments are closed.