Financiële planning bij een scheiding

Hypotheek en pensioen, voor veel mensen die gaan scheiden doemt deze materie op als een soort mistbank. Dat is niet raar. Er is al zoveel wat je aandacht opslokt. Bovendien, het is lastige materie, zeker als je er vaktaal tegenaan gooit. Een bepaalde beslissing op een zeker moment in het traject kan grote gevolgen hebben die je liever had voorkomen. Als je het had geweten. Mediation Company werkt samen met Erik Gritter van Partners in Planning om jullie te helpen nu de beste financiële beslissingen te nemen. Zodat jullie als het om geldzaken gaat, weten wat je doet en waarom je dat doet.


Duidelijkheid

Vaak is er een hele duidelijke wens: een van beiden wil graag de woning behouden. Veel ouders gunnen de kinderen dat ze hun eigen thuis blijven houden. De grote onzekerheid zit er vaak in of een van de partners de woning kan overnemen en de ander kan uitkopen? Is dat betaalbaar? En waar kan de ander dan naar toe? Wat is er mogelijk? Als jullie daar duidelijkheid in hebben maakt dat vaak het hele proces ook wat makkelijker.

Wat gun je elkaar nog?

Als je gaat scheiden is het meestal zo dat je elkaar niet zoals ooit, alles nog gunt. Maar wel een beetje. Want er zijn vaak kinderen in het spel. Scheiden geeft een heel groot gevoel van onzekerheid. Jullie gaan uit elkaar. En daar komen ineens hele grote financiële vragen uit voort.

Radertjes die in elkaar grijpen

Zo moet er partneralimentatie betaald gaan worden. Dat gaat ten koste van wat je aan hypotheek kunt krijgen. Het zijn allemaal radertjes die in elkaar grijpen. Dat bevestigt de meerwaarde van de samenwerking tussen Mediation Company en Partners in Planning. Tijdens het hele traject maakt Erik direct hele berekeningen. Denk bijvoorbeeld aan een berekening waarbij je wilt weten wat de man – als hij meer verdient – maximaal aan partneralimentatie kan betalen als hij ook het huis wil behouden. Dan ga je op die manier met elkaar in gesprek. Dat gesprek is dus heel anders dan dat je alleen maar aanspraak wilt maken op datgene waar je recht op hebt. Doe je dat en de man betaalt € 100,- teveel dan kan hij die woning bijvoorbeeld niet meer kopen.

Maar het kan natuurlijk ook andersom

Een andere situatie: de vrouw verdient veel meer en wil weg. Zij wil de woning ook niet houden. Maar de man die minder verdient wil wel graag de woning houden. Dit is dus degene met een lager inkomen. Dan is de partneralimentatie die je ontvangt weer belangrijk. Dan gaan we alle mogelijkheden die er zijn voor iemand die juist minder verdient onder het vergrootglas leggen. Vaak moet de ex partner die meer verdient dan uitgekocht worden. Dan kijken we hoe we het binnen de wet- en regelgeving wel haalbaar kunnen maken.

Het zijn maar voorbeelden. En het zijn twee uitersten. Daar zijn vele varianten op te bedenken. Maar vaak kun je toch wat spelen met partneralimentatie en met overwaarde van de eigen woning. Zolang het maar wel binnen de regels is zijn wij creatief. Als je hier in het traject inzicht in hebt dan kun je veel betere afspraken maken dan gewoon standaard. 

Gebundelde energie

Dat is het mooie van wat wij in onze samenwerking doen. Erik weet complexe financiële materie zo duidelijk uit te leggen dat jullie weloverwogen de beste beslissing kunnen nemen. Omdat jullie het ook echt begrijpen. Doordat er direct door een financieel planner met de zakelijke kant van jullie scheiding wordt meegekeken, is aan de financiële kant soms de schade flink te beperken. Gebundelde energie geeft de meeste kracht.

Hebben jullie na het lezen van dit artikel vragen over financiële planning bij een scheiding? Neem dan gerust contact met ons op. Dat is geheel vrijblijvend.

You got company