advocaat of mediation

Daar kan ik heel kort over zijn want het antwoord is “Nee”. Voor het laatste stuk, de formele afhandeling, heb je een advocaat nodig. Maar het hele traject dat daaraan voorafgaat kun je beter bij een mediator doen. Waarom? Dat lees je hier:

Je hebt in Nederland altijd een advocaat nodig om een gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank te doen. Ik ben mediator en mag dat verzoek niet doen, ik zou het best kunnen maar mag het gewoon niet. Voor het laatste gedeelte van je echtscheiding, de formele afhandeling zeg maar, heb je altijd een advocaat nodig. Voor het formele verzoek aan de rechtbank werk ik daarom ook samen met een advocaat.

Maar nu komt het: vóórdat het zover is kun je het zonder advocaat doen. En waarom dit zo interessant is, lees je hieronder.

Als je niet in een vechtscheiding wilt belanden, of jouw zaak niet door een advocaat wilt laten bevechten, dan hoeft dat dus niet. Kies je wel voor een advocaat dan kiest je aanstaande ex-partner meestal ook voor een advocaat. Vaak komen er dan minder goed passende uitkomsten uit het gesprek dan wanneer je zelf aan het stuur staat. Bovendien maak je direct al dubbele kosten.

Scheidingsmediation, het grote voordeel:

Als je zelf in gesprek bent dan kun je zelf ook invloed uitoefenen op hoe je het wilt. Samen. Het huis, de kinderen, geld verdelen, hoe ga je met dat soort zaken om? Dat ligt ook aan hoe je getrouwd bent trouwens, op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Je staat zelf aan het roer zeg ik wel. Dat betekent dat je zelf invloed hebt op de uitkomst van de afspraken. Op het ene punt geef je iets en op het andere punt vraag je iets, zolang het eindresultaat maar goed is voor jullie beiden. 

Mijn doel is dat jullie beiden zo goed mogelijk verder kunnen binnen de mogelijkheden.

Scheiden met het mes op tafel

Wat ik vaak zie als mensen een advocaat inschakelen is dat er eisen worden gesteld.”Ik wil dit, ik wil zus, ik wil zo en zo gaan we het doen…” Met het mes op tafel. Vaak gelijk. En daar heeft een advocaat natuurlijk baat bij. Ik weet niet of mensen zich dit wel genoeg realiseren. 

Slechtere afspraken voor meer geld

Nog een nadeel: een echtscheiding via de advocaat duurt vaak langer omdat beide advocaten er baat bij hebben de procedure wat te rekken en te voeden. De procedure duurt langer en de rekening die jij moet betalen wordt hoger. Bij beide advocaten. Er zijn echtscheidingen van wel € 20.000,- aan advocaatkosten alleen. En dan heb je ook nog vaak slechtere afspraken die je op termijn ook nog vaak veel geld kosten.

Het is aan jullie

Soms is er voor mediation te veel emotie of woede of is er te veel kapotgemaakt. Dan lukt het niet. Dan neem je een advocaat. Maar weet wel waar je aan begint. Ik probeer ook het onderste uit de kan te halen maar dan wel voor jullie beiden. Ik kijk naar de mogelijkheden. Dat begint met een gesprek over hoe het zo is gekomen dat je bij mij bent beland en over wat ik voor jullie kan betekenen. Binnen 10 minuten weten we dan al heel veel en kunnen we vaak ook al jullie wensen eens bespreken.

Het gaat dan al snel over geld 

gemeenschap van goederen

Over spaarrekeningen, bezittingen, het huis, de inboedel en in deze tijd heel actueel, ook over overwaarde van de eigen woning. Want hoe kun je zo’n overwaarde bijvoorbeeld verdelen? Dat beïnvloedt weer hoe je de partneralimentatie kunt regelen. Soms wil of kan een van jullie beiden het huis overnemen. Hoe kunnen we dat nu zo goed mogelijk doen? Want in deze tijd is het krijgen van een ander huis vaak ook weer lastig. Soms zit je noodgedwongen nog een tijdje onder één dak en moet je daar weer afspraken over maken. Het komt allemaal ter sprake.

Betere afspraken voor minder geld

Hier moet je als het kan, altijd voor kiezen. Als het jullie lukt om met elkaar in gesprek te blijven kies hier dan alsjeblieft voor. Maar ook als het niet wil, dan nog zeg ik kom eerst hier langs. Probeer het. Vrijblijvend. Want je hebt voor minder geld betere afspraken. Ik weet dat het begin dan extra moeilijk is als de emoties zo hevig zijn. Maar je moet er toch door, doe het dan goed. Het kan. Echt.

Zo snel mogelijk samen aan tafel

Soms belt één van de partners mij op. Dat is dan het eerste contact maar we zitten zo snel mogelijk samen aan tafel. Ik heb altijd contact met jullie beiden omdat jullie beiden bij het proces betrokken zijn. Het is immers het verhaal van jullie beiden. Zo voorkomen we dat een van beiden het gevoel krijgt met één-nul achter te staan.

Ik heb gedragsregels

Ik ben aangesloten bij de Mediationfederatie Nederland. Ik ben belangeloos. Ik heb er geen baat bij dat een van jullie beiden er beter uitkomt dan de ander. Het gaat erom dat we doen wat mogelijk is en wat past binnen de juridische kaders. We gaan eerst informatie verzamelen. Hoe zie je het voor je? Zijn er twistpunten? En als er kinderen zijn, dan gaat het vaak eerst ook heel erg over de kinderen. 

Financiële kant van scheiden

kosten scheiden

Ik zie dat veel collega’s belangrijke fiscale en financiële zaken niet kennen. Niet dat ik alles weet, maar daarom werk ik ook samen met fiscale en financiële experts. Met elkaar leggen we hypotheekmogelijkheden, pensioenen en belastingen onder de loep. Het zijn de zaken die je alleen in gezamenlijkheid op de beste manier kunt regelen. 

 

Pensioen en scheiding

Het pensioen bijvoorbeeld is naast een eigen huis vaak het grootste vermogensdeel dat verdeeld moet worden. Daar gaat heel veel fout in Nederland. Daar kom je dan soms jaren later achter. Dat is dan een vervelende maar ook onomkeerbare ontdekking. Ik leg dat soort zaken samen met een pensioenexpert vast. Zodat het voor jullie beiden duidelijk is wat je afspreekt en weet wat dat betekent.

Mediation in vier maanden 

Daar zijn gemiddeld drie a vier gesprekken voor nodig. Bij een advocaat kan dat soms wel jaren duren. Bij mij kost een heel traject ongeveer drie tot drieëneenhalf duizend euro. Dat is dan met een ouderschapsplan, echtscheidingsconvenant, het gemeenschappelijk verzoek naar de rechtbank tot en met de inschrijving in de registers van de burgerlijke stand uitgaande van gemeenschap van goederen. We hebben geen verborgen kosten zoals kantoorkosten die je bij advocatenbureaus vaak wel hebt. Ik ken geen advocaat die het voor deze prijs doet.

Geïnteresseerd?

Dan plannen we met jullie beiden samen een vrijblijvend gesprek. Dat is gratis. Meestal doen we dat bij mij op kantoor maar het kan ook op een locatie die jullie willen. Dat kan ook ‘s avonds of in het weekend als dat beter uitkomt. Het moet snel en goed want hoe langer het duurt hoe meer onrust er komt. 

 

Comments are closed.