Nog ‘gedwongen’ bij elkaar

Scheiden en stijgende hypotheekrente

Giftige cocktail van inflatie, hypotheekrente en woningmarkt leidt tot schrijnende situaties

Scheiden en woningmarkt

De huidige woningmarkt maakt het voor mensen die scheiden steeds lastiger om een vervangende woning te bemachtigen. Althans, voor de vertrekkende partner. Dit heeft te maken met de prijsontwikkeling van de afgelopen tijd. Degene die blijft zitten heeft het makkelijker. We zien het voor veel mensen steeds moeilijker worden.

 

Gedwongen samenwonen

Het is een probleem natuurlijk voor beide partners. Als de vertrekkende partner geen huis kan vinden, zijn ze veroordeeld tot elkaar om in de gezamenlijke woning te blijven zitten. Dat belemmert de wens om uit elkaar te gaan. Dit betekent dat je soms nog maanden lang op elkaars lip zit terwijl je elkaar eigenlijk zat bent. Je moet ongewenst je relatie voortzetten in hetzelfde huis met alle gevolgen van dien. Zeker als er kinderen in het spel zijn horen we daar soms hele nare verhalen over. We zien dat dit steeds vaker voorkomt. Mensen blijven nog bij elkaar wonen terwijl ze eigenlijk al gescheiden zijn. 

 

Sommigen zijn al formeel gescheiden maar we zien nu ook al dat mensen de formele scheiding om die reden uitstellen. 

 

Hogere maandlasten

De belangrijkste oorzaken zijn de gestegen huizenprijzen in het afgelopen jaar, de huidige inflatie, de hogere energiekosten en de in recordtempo stijgende hypotheekrente. Degene die vertrekt moet een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de huidige rente terwijl de ex-partner nog tegen een hypotheekrente van 1,5% in het oude huis zit. Met een nieuwe rente van 4 of misschien zelfs wel 5% kan er minder geleend worden en de maandlasten worden hoger. 

 

Ongewenste ongelijkheid

Hoewel hier nog nergens over deze situatie wordt gerept, vinden wij dat daar snel een oplossing voor moet komen. Met name voor de situatie waarbij er sprake is van een gezamenlijke woning met een rentecontract van twintig jaar vaste rente tegen 2%. Als je hem nu tien jaar wilt vastzetten is de beste deal tegen ongeveer 4% vaste rente. Daarmee wordt een ongewenste ongelijkheid gecreëerd. Degene die blijft heeft vaak toch al het hoogste inkomen. Degene die weg moet, moet al vaak naar een kleiner huis met dan ook nog eens een hogere maandlast.

 

Ex-en tot elkaar veroordeeld

We zien gebeuren dat mensen die al besloten hebben om uit elkaar te gaan toch veroordeeld zijn tot elkaar omdat één van de partners niets kan kopen. En we zien dat mensen soms een huis moeten kopen dat niet passend is. Denk aan te weinig slaapkamers of andere onwenselijke situaties die tot voor kort nog niet tot de problematiek behoorde. Dit probleem is echt heel actueel. Sinds april / mei ‘22 ongeveer stijgen de hypotheekrentes en wordt het lastiger voor de vertrekkende partner om met vaak een lager inkomen een geschikt huis te vinden. Bovendien is de woningmarkt nu een stuk lastiger. 

 

Hypotheekadviseur: het kan wel

Toch is er een redelijk simpele oplossing mogelijk. Dat kan door de huidige hypotheek open te breken en te gaan splitsen. Bij bijvoorbeeld een hypotheek van twee ton zou de achterblijvende partner een ton tegen de oude rente en een ton moeten afsluiten tegen de nieuwe rente en nog een stukje uitkoop voor de vertrekkende partner als er een overwaarde is. En de vertrekkende partner kan dan ook voor een ton de oude hypotheekrente meenemen. Zodat het ook daar gelijk getrokken wordt. Je bent beiden eigenaar van het huis maar ook beiden eigenaar van de hypotheek die erop zit. Onze hypotheekadviseur en ik hebben het net voor een stel zo geregeld, dus het is mogelijk. 

 

Mediationcontract

Het ligt wel aan de geldverstrekker en aan hoe het echtscheidingsconvenant is opgesteld. Dit is echt helemaal nieuw in ons vakgebied. We zien deze oneerlijke verdeling nu, echt op dit moment ontstaan. Mocht de geldverstrekker hier niet aan willen meewerken dan kun je in het mediationcontract hier ook afspraken over maken. Dat is ook de meerwaarde van in goed overleg uit elkaar gaan in plaats van een harde juridische strijd. Dat was al nooit een goede manier om een relatie te beëindigen, maar met dit nieuwe actuele probleem een extra slecht idee.”

 

Comments are closed.