Verzoek tot echtscheiding.

Onze vaste advocaat dient altijd voor ons kantoor de gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheiding in bij de Rechtbank. Dit verzoek is voorzien van het door jullie getekende echtscheidingsconvenant. Hebben jullie ook minderjarige kinderen?

Dan zal bij het gemeenschappelijke verzoek het door jullie getekende ouderschapsplan gevoegd zijn. Daarnaast zal een afschrift van de huwelijksakte en de geboorteakte(n) van de kinderen bij het verzoek worden gevoegd.

Geen zitting

Er volgt geen zitting. De rechter doet uitspraak. Dit duurt gemiddeld zes tot acht weken na indiening van het gemeenschappelijke verzoek. Je ontvangt na uitspraak van de rechter de echtscheidingsbeschikking. Met deze schriftelijke uitspraak is de echtscheiding nog niet geheel afgerond. Eerst zal nog een ‘akte van berusting’ getekend moeten worden, zie hierna.

Echtscheidingsbeschikking, akte van berusting

Nadat de echtscheidingsbeschikking door de Rechtbank is afgegeven, sturen we deze naar jullie op. Daarnaast nodigen we jullie uit voor het tekenen van de zogenaamde ‘akte van berusting’. In deze akte verklaar je geen hoger beroep aan te willen tekenen. En daarnaast inschrijving van de echtscheidingsbeschikking te wensen in de registers van de Burgerlijke Stand, zie hierna.

Echtscheidingsbeschikking inschrijven gemeente

Dit is de laatste stap om jullie echtscheiding definitief af te ronden. Met de echtscheidingsbeschikking en de akten van berusting kunnen we de echtscheiding laten inschrijven in de basisregistratie personen. Ook deze laatste stap verzorgen wij voor jullie. Na inschrijving door de gemeente ben je voor de wet gescheiden. Jullie ontvangen van ons het inschrijvingsbewijs. Deze is bijvoorbeeld belangrijk voor het passeren van een nieuwe hypotheek, het aangaan van een ander huwelijk, het uitvoeren van de pensioenafspraken en dergelijke.

Let op

De inschrijving van de echtscheidingsbeschikking bij de gemeente moet binnen 6 maanden nadat deze beschikking is afgegeven zijn ingeschreven. Daarna verloopt deze. 

Direct hulp bij het aanvragen van je echtscheiding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Comments are closed.