Tegemoetkoming kosten scheiding?

Scheiden kost geld

Soms is er een tegemoetkoming in de kosten nodig en ook mogelijk. Dit hangt af van je inkomen en vermogen. Kom je voor een tegemoetkoming in aanmerking, dan betaal je alleen een vaste eigen bijdrage. Ook krijg je dan een korting op de kosten van de rechtbank.

Wij verzorgen de aanvraag voor je.

Bij echtscheidingszaken telt het inkomen van je huidige partner niet mee. Wel is het van belang of er minderjarige kinderen zijn en op welk adres zij staan ingeschreven.

Het inkomen van twee jaar geleden telt

Om te beoordelen of je een tegemoetkoming in onze kosten krijgt, geldt het jaar van twee jaar voor het jaar waarin je de tegemoetkoming wilt ontvangen. Voor 2023 is het peiljaar dus 2021. De bijdrage is eenmalig en afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen. Het kan natuurlijk dat je inkomen en vermogen na het peiljaar veel lager zijn. Dan kun je vragen om het peiljaar te verleggen.

Tegemoetkoming en eigen vermogen

Als je vermogen in het peiljaar hoger was dan het heffingsvrije vermogen ( € 31.340,-) dan heb je geen recht op een tegemoetkoming in de kosten door de overheid.

Inkomensnormen en eigen bijdrage mediation per 1 Januari 2023.

CATEGORIE 1

ALLEENSTAAND

Verzamelinkomen 2019 < € 21.300 < € 30.000
Eigen bijdrage < 4uur € 59 € 59
Eigen bijdrage > 4 uur € 59 € 117

CATEGORIE 2

GEHUWD, SAMENWONEN, ÉÉN OUDER GEZIN

Verzamelinkomen 2019 < € 29.600 < € 42.400
Eigen bijdrage < 4uur € 59 € 59
Eigen bijdrage > 4 uur € 59 € 117

Tegemoetkoming en griffierecht

Griffierecht zijn de kosten die je aan de rechtbank moet betalen voor de behandeling van je scheiding. Als je een tegemoetkoming in de kosten ontvangt, dan kom je ook in aanmerking voor een korting op het griffierecht van de rechtbank. De griffiekosten bedragen in dat geval niet € 157,00 maar € 43,00.

Maar let op

Achteraf beoordeelt de Raad voor Rechtsbijstand of je de tegemoetkoming terecht hebt ontvangen. Mocht dat niet zo zijn, dan moet je hem terugbetalen. Dan moet je dus zelf alsnog de kosten voor de mediator betalen. Wij vinden dat je vooraf moet weten waar je aan toe bent. Wanneer je volgens ons in aanmerking komt voor een tegemoetkoming, verzorgen wij de aanvraag voor je en leggen we precies uit waar je rekening mee moet houden.

Kijk voor meer informatie over tegemoetkoming op de site van de Raad voor Rechstbijstand of bel met ons 0592 – 217 018.

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS KENNISMAKING OF STEL VRIJBLIJVEND JE VRAAG.

In alle opzichten beter uit elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *