Scheiden heeft grote financiële gevolgen

Als scheiden voor jullie nog de enige optie is, doe het dan op een manier waarbij je de schade zoveel mogelijk beperkt. Mediation Company werkt samen met Oostra & Partners, administratie en belastingadviseurs. In deze samenwerking stemmen we al jullie belangrijke beslissingen goed op elkaar af. Het bespaart jullie soms duizenden euro’s. Geld dat bij de start van een ‘nieuw leven’ vaak meer dan welkom is.

Gert Oostra legt uit waarom: 

Scheiden is lijden. Dat geldt op allerlei vlakken. Eén van die vlakken is het financiële vlak. Juist in een tijd van een scheiding kun je het geld goed gebruiken. Veel mensen weten echter helemaal niet dat ze na de scheiding, als alleenstaande, recht hebben op bepaalde toeslagen. Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag of het kindgebonden budget. Maar als je gaat scheiden dan heb je vaak zoveel aan je hoofd, dat je vergeet om op tijd die toeslagen aan te vragen. Dat is jammer, want ben je te laat met aanvragen dan kom je er niet meer voor in aanmerking. 

Je vergeet nu makkelijk iets

In het tumult van een echtscheiding ligt het gevaar op de loer dat je die belangrijke termijnen vergeet. Loop je daardoor toeslagen mis, dan kan dat flink in de papieren lopen. Vaak duizenden euro’s per persoon per jaar. Geef je deze regel-dingen uit handen, dan geeft dat een boel rust.

Kinderen zijn het belangrijkst

Wat toch nog wel eens wordt vergeten is dat er bij een scheiding kinderen in het spel zijn. De kinderen zijn het belangrijkst. Dat is niet alleen voor je gevoel zo, maar dat geldt ook in financieel opzicht. 

Kindgebonden budget

Zo is het kindgebonden budget een aantrekkelijke regeling. Want heb je kinderen onder de achttien, dan kan het vanuit financieel oogpunt interessant zijn om in de gemeentelijke basisadministratie op iedere ouder een kind bij te laten schrijven. Dat kan soms een flink financieel voordeel opleveren voor beide ouders. 

Korting op te betalen belasting

Zijn jullie kinderen jonger dan twaalf? Dan heeft degene met het laagste inkomen recht op een hele aantrekkelijke korting. Die korting heet de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat is een korting op de te betalen belasting. Als je gaat scheiden dan verlies je die. Wanneer jullie echter een co-ouderschap aangaan, dan hebben jullie allebei recht op die inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het co-ouderschap moet je dan wel in het echtscheidingsconvenant laten opnemen. 

De belastingdienst

Vaak is het voordelig om in het jaar van scheiding nog als fiscale partners aangifte te doen. Dat gezamenlijk aangifte doen levert vaak het meeste fiscale voordeel op. Dit benadrukt ook weer het belang om in goed overleg te gaan scheiden in plaats van dat je elkaar de tent uitvecht. Daar zien we het vaak misgaan. Denk aan de situatie waarbij ex-partners beiden de rente van de eigen woning aftrekken. Dat kan dus niet.

In het jaar van scheiden kan er veel misgaan op fiscaal gebied. Wij kennen de regels en denken met jullie mee over de mogelijkheden. Hebben jullie na het lezen van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Dat is geheel vrijblijvend.

You got company.