Beperkte gemeenschap van goederen

Beperkte gemeenschap van goederen

Met ingang van 1 januari 2018 wordt het huwelijksvermogensrecht ingrijpend gewijzigd. Voor alle huwelijken vanaf 1 januari 2018 geldt dat de zogenoemde beperkte gemeenschap van goederen de norm wordt. De algehele gemeenschap van goederen vervalt en kan alleen nog via huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd.

In de beperkte gemeenschap van goederen komt het er, kortgezegd, op neer dat al het vermogen en schulden opgebouwd voor de huwelijksdatum buiten de beperkte gemeenschap valt.

Alleen de bezittingen en schulden die voor het huwelijk al gemeenschappelijk waren of gedurende het huwelijk worden verkregen, vallen in de beperkte gemeenschap en moeten bij scheiding worden verdeeld. Het is dus verstandig voorafgaand aan het sluiten van het huwelijk goed vast te leggen wat als privé (vermogen en schulden) te beschouwen is.

Onderneming

Ook een onderneming die voor het huwelijk al bestond, blijft privé. Maar de ondernemende echtgenoot moet dan aan de gemeenschap wel een redelijke vergoeding voor arbeid, vaardigheden en kennis die deze echtgenoot voor de onderneming heeft aangewend voldoen aan de beperkte gemeenschap. Wat die redelijke vergoeding precies inhoud, heeft de wetgever niet vastgelegd. Een onderneming die wordt gestart tijdens het huwelijk valt dus in de beperkte gemeenschap en moet bij een scheiding worden  verdeeld.

Nalatenschap of schenking

Ook erfenissen en schenkingen die tijdens het huwelijk worden verkregen vallen niet in de beperkte gemeenschap. Het is dus niet meer noodzakelijk om een uitsluitingsclausule te verbinden aan erfenissen en schenkingen om te zorgen dat deze privé blijven.

De toekomst zal moeten uitwijzen hoe de beperkte gemeenschap van goederen in de praktijk zal werken. In ieder geval is duidelijk dat een goede administratie van de echtgenoten voor en tijdens het huwelijk noodzakelijk is om discussie over de eigendom van bepaalde zaken in geval van echtscheiding te voorkomen.

Meer weten?

You Got Company.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTROLE * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.