Beperkte gemeenschap van goederen

Met ingang van 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht ingrijpend gewijzigd. Voor alle huwelijken vanaf 1 januari 2018 geldt dat de beperkte gemeenschap van goederen de norm is. De algehele gemeenschap van goederen vervalt. Dit kun je alleen nog via huwelijkse voorwaarden vastleggen.

In de beperkte gemeenschap van goederen komt het er, kortgezegd, op neer dat; al het vermogen en schulden opgebouwd voor de huwelijksdatum buiten de beperkte gemeenschap valt.

Alleen de bezittingen en schulden, welke voor het huwelijk al gemeenschappelijk waren of gedurende het huwelijk zijn verkregen, vallen in de beperkte gemeenschap van goederen. Deze moeten bij scheiding worden verdeeld. Het is dus verstandig voorafgaand aan het sluiten van het huwelijk goed vast te leggen wat als privé (vermogen en schulden) te beschouwen is.

Onderneming

Ook een onderneming welke voor het huwelijk bestond, blijft privé. Maar de ondernemende echtgenoot moet dan aan de gemeenschap wel een redelijke vergoeding voldoen. Voor arbeid, vaardigheden en kennis die deze echtgenoot voor de onderneming heeft aangewend. Wat die redelijke vergoeding precies inhoud? Dat heeft de wetgever niet vastgelegd. Een onderneming welke is gestart tijdens het huwelijk valt dus in de beperkte gemeenschap. En moet bij een scheiding worden verdeeld.

Nalatenschap of schenking

Ook erfenissen en schenkingen die tijdens het huwelijk zijn verkregen vallen niet in de beperkte gemeenschap. Het is dus niet meer noodzakelijk om een uitsluitingsclausule te verbinden aan erfenissen en schenkingen om te zorgen dat deze privé blijven.

De toekomst zal moeten uitwijzen. Hoe werkt de beperkte gemeenschap van goederen in de praktijk. In ieder geval is duidelijk dat een goede administratie noodzakelijk is. Zowel voor als tijdens het huwelijk. Dit om discussie over eigendom in geval van echtscheiding te voorkomen.

Meer weten?

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS KENNISMAKING OF STEL VRIJBLIJVEND JE VRAAG.

In alle opzichten beter uit elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *