Moet ik voor mijn ex-partner betalen?

Je ex-partner maakt aanspraak op bijstand. Je bent al enkele jaren gescheiden. Heeft dit dan grote gevolgen voor jou en/of je ex-partner?

Na een echtscheiding blijven ex-partners onderhoudsplichtig tegenover elkaar. Deze verplichting tot ondersteuning in het levensonderhoud van de ander duurt in beginsel 12 jaar. Indien je korter dan 5 jaar getrouwd bent geweest en jullie hebben geen kinderen welke geboren zijn tijdens dit huwelijk, duurt de onderhoudsverplichting net zo lang als de duur van het huwelijk.

Bijna alle gemeenten zullen de bijstand trachten te verhalen op de eventuele draagkrachtige ex-partner. Moet je binnen de termijn van de onderhoudsverplichting een beroep doen op een bijstand, dan zul je vrijwel altijd een bewijs moeten overleggen dat je ex-partner geen draagkracht heeft in zijn of haar inkomen om een bijdrage te leveren in jouw levensonderhoud. Kun je dat niet dan zal je ex-partner vrijwel altijd worden aangesproken op zijn of haar onderhoudsplicht.

Nihilbeding

Hebben jullie de partneralimentatie uitgesloten of een zogenaamd nihilbeding in jullie echtscheidingsconvenant opgenomen, dan trekt de gemeente zich daar niks van aan en zullen zij (meestal)verhaal gaan halen bij je draagkrachtige ex-partner.

Een dusdanige afspraak welke jullie gemaakt hebben in jullie echtscheidingsconvenant kan deze “verhaalswetgeving” niet voorkomen. Binnen de onderhoudstermijn loop je dan ook nog altijd het risico aangesproken te worden door de gemeente om een bijdrage(naar draagkracht) te leveren in het levensonderhoud van je ex-partner, mocht deze een beroep doen op bijstand.

Partneralimentatie afgekocht

Ook als jullie een afspraak hebben gemaakt om de partneralimentatie af te kopen is het nog steeds mogelijk dat de gemeente verhaal gaat halen bij de draagkrachtige ex-partner. Dit risico is echter wel te verkleinen door de afkoopsom te storten in een lijfrente welke maandelijks een bedrag uitkeert.

Bijstand en de IOAW

Is sommige situaties kun je er toch nog “onderuit” komen. Als je ex-partner eerst WW ontving en daarna aanspraak makt op bijstand is er in sommige situaties recht op een IOAW uitkering. Dit is hetzelfde als bijstand. Echter kan de gemeente geen verhaal halen bij de draagkrachtige ex-partner. Of op het eventuele vermogen van de uitkeringsgerechtigde. Er zijn 3 voorwaarden voor het kunnen verkrijgen van een IOAW uitkering, te weten;

  1. De werkloze moet minstens 50 jaar oud zijn(op de eerste WW dag);
  2.  Geboren zijn voor 1 januari 1965;
  3. Je moet recht hebben op minstens 3 maanden WW.

Meer lezen over de voorwaarden voor een IOAW uitkering?

Binnen de Mediation Compnay hebben we jarenlange ervaring en up-to-date deskundigheid in huis om jullie te begeleiden bij de vaststelling van alimentatie.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS KENNISMAKING OF STEL VRIJBLIJVEND JE VRAAG.

In alle opzichten beter uit elkaar.

 

Comments are closed.