Je hebt besloten om te gaan scheiden of je overweegt een echtscheiding. In dat geval vraag je je wellicht af hoe je een echtscheiding aanvragen kan. Welke stappen moet je doorlopen? Waar moet je beginnen als je een echtscheiding aanvragen wil? In deze blog zetten we uiteen welke stappen je hierbij moet doorlopen.

Direct hulp bij het aanvragen van je echtscheiding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Echtscheiding aanvragen, 2 manieren

Je kunt op twee manieren je echtscheiding aanvragen bij de Rechtbank. Eenzijdig of gemeenschappelijk.  In deze blog belichten we het gezamenlijk verzoek tot echtscheiding.Om je echtscheiding te kunnen aanvragen is het in Nederland, tot nu toe wettelijk verplicht, dat een advocaat het verzoek tot echtscheiding bij een Rechtbank indient. Bij de Mediation Company hebben we deze benodigde advocaat “in company” zonder extra kosten. Hierdoor zijn wij in staat jullie echtscheiding sneller, efficiënter en tegen aantrekkelijke tarieven volledig af te wikkelen. Er komt immers al genoeg op jullie af tijdens een echtscheiding. In Nederland kun je alleen een echtscheiding aanvragen op grond van duurzame ontwrichting van het huwelijk c.q. het geregistreerd partnerschap. Van duurzame ontwrichting is bijvoorbeeld sprake als de onderlinge verhoudingen in het huwelijk dusdanig zijn verstoord dat het niet meer lukt om nog langer bij elkaar te blijven.

Echtscheiding aanvragen, gezamenlijk verzoek

Voor het traject voorafgaand aan het gemeenschappelijk verzoek kan gekozen worden voor een mediator of advocaat. Er is een groot verschil tussen het inschakelen van een advocaat of mediator. Deze hebben vooral betrekking op de werkwijze en overlegvorm tussen de scheidende partners. Een juiste keuze hierin is van groot belang voor het verdere verloop van de echtscheiding en de kosten. Daarnaast willen beide partners deze periode vaak het liefst zo snel mogelijk achter zich laten. Zijn jullie absoluut niet meer in staat om gezamenlijk te overleggen en tot afspraken te komen dan werkt mediation meestal niet. Een gang naar een advocaat is dan helaas vaak onvermijdelijk. De rechter zal in dat scenario een oordeel moeten vellen. Uiteraard is dit de meest kostbare vorm van scheiden. Je hebt beiden een advocaat nodig en het traject duurt vaak veel langer. In alle andere situaties is mediation een erg goede optie.

Echtscheiding aanvragen, mediation

Mediation kent een oplossingsgericht karakter en wordt als veel minder belastend ervaren. Daarbij komt dat een mediationproces meestal veel minder tijd in beslag neemt. Daarnaast hangt aan de diensten van een mediator een veel lager prijskaartje. Afhankelijk van inkomen en vermogen vergoed de overheid, via de Raad voor Rechtsbijstand, soms een groot deel van de kosten. Mediation Company kent een unieke combinatie van mediation en advocatuur. We beschikken over juridische deskundigheid, die op ieder moment kan worden ingezet. Samen met de mediator bespreken jullie de situatie en de mogelijkheden. De mediator stelt het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan op. Zodra jullie akkoord zijn en de stukken getekend zijn, kun je een echtscheiding aanvragen. Zoals gezegd is hiervoor een advocaat benodigd. Een mediator mag in Nederland geen echtscheiding aanvragen. Bij de Mediation Company hebben we deze advocaat “in company”.  Wij verzorgen wij de gehele afwikkeling van jullie echtscheiding.

Rechtbank

Nadat onze advocaat het verzoekschrift bij de Rechtbank heeft ingediend doet de Rechtbank uitspraak, in de vorm van een beschikking. Dit neemt gemiddeld zo’n drie tot zes weken in beslag. Om het huwelijk daarna officieel te ontbinden is een inschrijving van de echtscheiding in de registers van de Burgerlijke Stand noodzakelijk.

Burgerlijke Stand:

Na ontvangst van de beschikking nodigen we jullie uit om op ons kantoor een zogenoemde “akte van berusting” te komen tekenen. Na ondertekening hiervan sturen wij een verzoek naar de gemeente waarin jullie zijn gehuwd  om jullie echtscheiding in te schrijven in de registers van de Burgerlijke Stand. De datum waarop de gemeente jullie echtscheiding heeft ingeschreven is jullie officiële datum van echtscheiding.

Meer informatie?

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS KENNISMAKING OF STEL VRIJBLIJVEND JE VRAAG.

In alle opzichten beter uit elkaar.

 

Comments are closed.