Co-Ouderschap en fiscale voordelen

Steeds meer ouders kiezen voor co-ouderschap bij echtscheiding. Kinderen gaan niet automatisch meer bij de moeder wonen na een scheiding. Het grootste voordeel van co-ouderschap is dat beide ouders in grote mate betrokken zijn bij het dagelijkse leven van hun kinderen.

Daarnaast worden bij co-ouderschap de kosten en de zorg- en opvoedtaken eerlijk verdeeld. Kinderen hoeven tevens geen keuze te maken voor de ene of andere ouder en komen daarmee niet in een loyaiteitsconflict.

Ook zijn er bij co-ouderschap fiscale voordelen te behalen. De belastingdienst merkt u aan als co-ouder indien een kind bijvoorbeeld de ene week bij de ene en de andere week bij de andere ouder woont of bijvoorbeeld minimaal 3 dagen per week bij de ene en de andere ouder verblijft.

Veelal hebben ouders die gaan scheiden al wel een “verdeling” van de kinderen in gedachten. Tijdens de mediation bespreken we natuurlijk de diverse mogelijkheden van co-ouderschap of omgangsregeling en kijken we naar de voor en nadelen. De afspreken die jullie hierover onderling willen maken leggen we vast in het ouderschapsplan.

Fiscale voordelen, welke zijn er mogelijk bij co-ouderschap

Kindgebondenbudget:

Afhankelijk van de hoogte van je inkomen kun je recht hebben op kindgebondenbudget als je één of meerder minderjarige kinderen hebt. Indien jullie één kind hebben kan alleen die ouder kindgebondenbudget aanvragen waar het kind staat ingeschreven. Deze ontvangt dan het kindgebondenbudget en de eventuele alleenstaande ouderkop.

Bij 2 of meer kinderen kan het kindgebondenbudget ook worden verdeeld, je moet dan ieder één of meer kinderen inschrijven op je adres. Beide ouders komen dan in aanmerking voor het kindgebondenbudget en de eventuele alleenstaande ouderkop.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Je kunt een inkomensafhankelijke combinatiekorting ontvangen van de belastingdienst. Dit is een korting op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen moet een kind per 1 Januari jonger zijn dan 12 jaar en tenminste 6 maanden staan ingeschreven op je adres.

Bij co-ouderschap komen jullie beiden in aanmerking voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting ongeacht waar jullie kind staat ingeschreven.

Huurtoeslag

Als co-ouder kun je je kinderen meetellen als medebewoner voor de eventueel te ontvangen huurtoeslag. Ook wanneer de kinderen ingeschreven staan bij je ex-partner. De belastingdienst vraagt om een verklaring co-ouderschap, deze moet door beide ouders getekend zijn. Mogelijk krijg je daarmee een hogere huurtoeslag. Ben je geen co-ouder dan kun je je kinderen alleen meetellen als medebewoner indien ze op je eigen adres staan ingeschreven.

Kinderopvangtoeslag

Alleen voor je eigen deel van de kosten van kinderopvang kom je als co-ouder in aanmerking. Je kunt als co-ouders samen voor maximaal 230 uren per kind per maand kinderopvangtoeslag aanvragen. Staat de kinderopvangtoeslag op naam van je ex-partner dan kun je voor je eigen deel opvang uren de toeslag aanvragen. Staat de kinderopvangtoeslag op je eigen naam an geef je gewoon je eigen aandeel van de opvang uren op aan de Belastingdienst.

Concluderend:

Co-ouderschap lijkt ideaal maar is echt niet voor een ieder weggelegd. Co-ouderschap is zeker niet in iedere situatie een geschikte manier om met de kinderen om te gaan. Het onderlinge contact met je ex-partner moet redelijk tot goed zijn. Een vereiste is dat je “on speaking terms” bent, je neemt immers belangrijke beslissingen omtrent de kinderen samen. Tevens moet je elkaar op de hoogte houden over de ontwikkeling van je kinderen. Kortom; co-ouderschap moet passend zijn voor zowel je kinderen als voor jullie als ouders.

Zelf een proefberekening toeslagen maken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS KENNISMAKING OF STEL VRIJBLIJVEND JE VRAAG.

In alle opzichten beter uit elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *